Muzeul de Istorie a Judetului Valcea

Friday, January 27, 2012

Muzeul de Istorie a Judetului Valcea este adapostit in cladirea fostei „Scoli cu ceas”, un edificiu reprezentativ pentru orasul Ramnicul, din secolului al XIX-lea.

Colectiile expozitiei permanente sunt dispuse cronologic, dezvaluind vizitatorilor anii de vietuire neintrerupta pe aceste locuri, care se intind de-a lungul vaii Oltului, la poalele Carpatilor. Expozitia permanenta se deschide cu marturii arheologice din epoca paleolitica, neolitica si din cea a bronzului expuse intr-o realizare grafica moderna.

Din perioada cuceririi romane in expozitie atrag atentia siturile arheologice reconstituite de la Stolniceni, Ocnita, castrul roman Arutela - Caciulata si tezaurul de monede imperiale din argint care a fost descoperit la Paduretu (Babeni).

Perioada de afirmarea a statului feudal romanesc este redata prin surprinderea evolutiei obstilor de mosneni si a satelor aservite, prin procesul de constituire al marilor familii de dregatori si prin aparitia habitatului citadin ramnicean.

Viata evului mediu valcean poate fi cunoscuta prin intermediul descoperirilor facute in parcul central al orasului, din cele de la schitul Inatesti, schitul Ostrov si de la Budesti, unde s-au gasit tezaure monetare din sec. al XVI-lea, ca si din unele exponate reprezentand in original si in facsimil documente din sec. al VIII-lea.

In expozitia se gasesc, de asemenea, obiecte de arta din sec XVI-XVII, realizate la Brasov sau provenind din comertul de tranzit care au fost expuse in doua interioare: unul taranesc si unul boieresc.

Contributia valcenilor la revolutia de la 1821 si 1848 la faurirea statului modern si la razboiul de independenta din 1877 este pusa in valoare cu ajutorul exponatelor concrete: documente, cromolitografii si arme. Prin expunerea unor imagini de altadata din presa literara si din tiparituri editate de personalitati valcene, s-a incercat scoaterea in evidenta a dezvoltarii vietii spirituale si cultural-educative din aceasta zona. In vitrina sunt expuse manuale scolare, obiecte memoriale, portretele unor reprezentative personalitati valcene: Anton Pann, Petrache Poienaru, Dimitrie Draghicescu, Gib Mihaescu, Cecilia Cutescu-Stork.

0 comments: